Αφιερωμένο στον Στάθη

- Κυρία, δεν θέλω να βραδιάσει.
- Γιατί, παιδί μου;
- Γιατί θα φύγω από την Αργώ.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρούμε να καταγράψουμε εμπειρία ή να μοιραστούμε με γονείς και φίλους κομμάτια της καθημερινότητάς μας.
Όλα ξεκίνησαν ακριβώς πριν 3 χρόνια. Το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, η Αργώ, η δική μας «Αργώ» ξεκίνησε να λειτουργεί και το απόγευμα παρέχοντας φροντίδα σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Και τότε άρχισε μια περιπέτεια… Ένα ταξίδι με έξι εκπαιδευτικούς και εικοσιπέντε υπέροχους μαθητές. Ένα ταξίδι με ηλιόλουστες ημέρες αλλά και αρκετές συννεφιές. Με στόχους, με επιτυχίες, με χαρά, με μικρές υπαναχωρήσεις, με μεγάλες δυσκολίες. Κυρίως, όμως, με προσπάθεια και πίστη σε αυτό που γίνεται.
Και πέρασαν τα 3 πρώτα χρόνια. Και είμαστε όλοι εδώ μαζί με υγεία.
Τους τελευταίους μήνες, οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες για όλους. Οι προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να ανταποκριθούμε, είναι μεγάλες. Και αυτό γιατί το διακύβευμα είναι ένα. Η ευημερία των μαθητών μας, των παιδιών μας.
Οι μαθητές μας σταθερά βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας. Με πλούσιο σε δραστηριότητες πρόγραμμα ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες που υπαγορεύει η τρέχουσα κατάσταση.
Σε καθημερινή βάση, οι μαθητές μας εξοικειώνονται με δεξιότητες συνυφασμένες με την έννοια της αυτοεξυπηρέτησης και της προσωπικής υγιεινής τους. Με την κατασκευή σουπλά μάθαμε να τρώμε τα φαγητά μας με ασφάλεια και, ειδικότερα, πάνω στις δικές μας ζωγραφιές.
Η παρέμβασή μας στηρίζεται σε δύο άξονες. Αφ’ ενός, επιχειρούμε να καλύψουμε τις ανάγκες στο μαθησιακό κομμάτι βοηθώντας τους μαθητές να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους σε γραφή, ανάγνωση, κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου, αριθμητική (απλές αριθμητικές πράξεις μέχρι επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων). Αφετέρου, επιδιώκουμε την παροχή κινήτρων και ευκαιριών που δύνανται να αναδύουν θετικά και όμορφα στοιχεία της προσωπικότητάς και των ενδιαφερόντων τους.
Σε πλήρη ακολουθία με το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα και τις σχολικές δραστηριότητες πηγαίνουμε ένα βήμα παρακάτω.
Επιθυμούμε να καταστήσουμε τα παιδιά μας υπεύθυνα με κριτική σκέψη ώστε να είναι έτοιμα να διάγουν – όσο το δυνατό περισσότερο - αυτόνομη ενήλικη ζωή. Με ελπίδα, υπομονή και επιμονή συνεχίζουμε.

Αφιερωμένο στον Στάθη...

Έδρα Σωματείου

Οικοτροφείο